Nieuwsarchief

2016

Gewijzigde openingstijden

Op zaterdag 7 januari 2017 is de afdeling Genealogie / Archieven van de Historische Vereniging Barendrecht gesloten. Op zaterdag 4 februari 2017 is deze afdeling weer geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Lees meer...

Twee vrijwilligers van het eerste uur nemen afscheid bij de Historische Vereniging Barendrecht

Ad en Nel den Otter ontvangen een Barendrechtse Waarderingsspeld uit handen van burgemeester Jan van Belzen

De Historische Vereniging Barendrecht is voor het grootste deel afhankelijk van de inzet door vrijwilligers. Vrijwilliger van het eerste uur is Dhr. Ad den Otter. Hij is ruim 25 jaar actief geweest bij de vereniging en heeft nu, samen met zijn vrouw die later ook vrijwilligster werd, besloten te stoppen.

Lees meer...

WinterFeest-Kerstmarkt bij de Historische Vereniging Barendrecht

WinterFeest-Kerstmarkt bij de Historische Vereniging Barendrecht

Ook tijdens de kerstmarkt op zaterdag 10 december is de Historische Vereniging Barendrecht (HVB) weer geopend. Binnen het museum is er een gezellige kerstmarkt met een gevarieerd aanbod ingericht.

Lees meer...

Brandweertentoonstelling

Een Fox-Ahrens motorspuit

In D’Ouwe School, het pand van de Historische Vereniging Barendrecht aan de Dorpsstraat 150a, is vanaf 22 oktober een expositie te bezichtigen van een verzameling brandweermaterialen, gereedschappen en diverse attributen waaronder kleding en documentatie.

Een antieke brandspuit zal gedurende deze expositie “van stal”gehaald worden en op het terrein buiten het museum in bedrijf getoond worden.

Lees meer...

Gewijzigde openingstijden

D’Ouwe School

 

Kijk op de Contact-pagina voor de openingstijden

Lees meer...

Archeologie van IJsselmonde

Archeologie van IJsselmonde

De tentoonstelling “Archeologie van IJsselmonde” bij de Historische Vereniging Barendrecht is nog te bezichtigen op zaterdag 10, 17, 24 september en op zaterdag 1 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Ook zal op deze zaterdagen de film “In en om de Carnisse en Rhoonse grienden” getoond worden.

Lees meer...

Charloisse Lagedijk - 700 jaar dijkgeschiedenis

Charloisse Lagedijk - 700 jaar dijkgeschiedenis

Van 3 t/m 17 september is er een tentoonstelling over de Charloisse Lagedijk - 700 jaar dijkgeschiedenis.

Lees meer...

Zaterdag 10 september Monumentendag

Archeologie van IJsselmonde

Archeologie van IJsselmonde

Archeologie van IJsselmonde is dit jaar het thema van de tentoonstelling tijdens monumentendag bij de Historische Vereniging Barendrecht. Een thema met een bonte verzameling van historisch materiaal uit de prehistorie en de Romeinse tijd, materiaal dat is samengebracht in het museum van d’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a.

HVB brengt een nieuwe Dvd uit

Tijdens monumentendag zal een nieuwe Dvd getoond worden met de titel “In en om de Carnisse en Rhoonse grienden”. Een uitgebreid verslag van de werkzaamheden over het griend en biezenwerk, met interessante opnames uit de periode na de tweede wereldoorlog.

Lees meer...

Een kind kan de was doen

Reclameplaat van Velo wasmachines

In het radioprogramma Middag aan de Maas van RTV Rijnmond, uitgezonden op 10 augustus 2016, vertelt Arco van der Lee over de Barendrechtse wasmachinefabrikant Velo.

Voor een kijkje 'achter de schermen' van de uitzending, kijk op Twitter of Facebook.

Het verhaal over Velo is op deze pagina van onze educatieve website te beluisteren.

Lees meer...

Expositie van Barbiepoppen

Expositie van Barbiepoppen

“Barbie “, de beroemdste modepop ter wereld, is gedurende een aantal zaterdagen te zien tijdens een expositie bij de Historische Vereniging Barendrecht, die een overzicht geeft van de periode 1960 tot 2016.

Lees meer...

Gewijzigde openingstijden taxatiedag kunst en antiek

Door onvoorziene omstandigheden zijn de openingstijden voor de taxatiedag op vrijdag 27 mei  gewijzigd.

Dhr. A. Bonsaksen, gecertificeerd registertaxateur van Vendu Notarishuis, is nu bij ons aanwezig van 10.00 uur tot 12.45 uur.

Lees meer...

Website over geschiedenis van Barendrechtse bedrijven

Versierde Velo vrachtwagen op 31 augustus 1934, de verjaardag van koningin Wilhelmina. (foto: collectie Historische Vereniging Barendrecht)

Waar stond de grootste beschuitfabriek van Nederland? Waarom staat er ‘Velo’ op een grote schoorsteen aan de Oude Maas? En waar leefden de Barendrechters van toen er nog geen kantoren en fabrieken bestonden? Op die vragen geeft de educatieve website van de Historische Vereniging Barendrecht nu ook antwoord.

Lees meer...

Taxatiemiddag kunst en antiek

Taxatiemiddag kunst en antiek

Bij de Historische Vereniging Barendrecht wordt op vrijdag 27 mei weer een taxatiemiddag gehouden.

Dhr. A. Bonsaksen, gecertificeerd registertaxateur van Vendu Notarishuis, is dan te gast. Het publiek kan van 10.00 uur tot 12.45 uur terecht in het museum om kunstvoorwerpen, juwelen, zilver, schilderijen, porselein, Jugendstil, Art Deco, design en andere objecten kosteloos en vrijblijvend te laten taxeren.

Lees meer...

Modelbouwochtend en Art Deco- en Jugendstilexpositie

De bakker

Tijdens de Art Deco- en Jugendstilexpositie van de afgelopen drie weken was er veel belangstelling voor een maquette van bakkerij Pot aan de Singel te Barendrecht, gemaakt door dhr. A. Volkers en dhr. A. Gouw uit Heerjansdam.

Van de meeste bezoekers kwamen vragen over hoe een en ander tot stand gekomen was en hoe de diverse onderdelen zo tot in de kleinste details gemaakt konden worden. Vanwege deze grote belangstelling hebben we Dhr.A. Volkers bereid gevonden om komende zaterdag 12 maart belangstellenden te woord te staan en eventuele vragen te beantwoorden.

Lees meer...

Wegens succes is de Art Deco expositie met twee weken verlengd

Afgelopen zaterdag 20 februari was het weer een gezellige drukte bij de Art Deco expositie die is ingericht in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht. Veel belangstelling was er voor een maquette van bakkerij Pot aan de Singel te Barendrecht, gemaakt door dhr. A. Volkers en dhr. A. Gouw uit Heerjansdam. 

Lees meer...

Art Deco expositie op 20 februari

Maquette van bakkerij W. Pot (foto roroba)

Zaterdag 20 februari is er een Art Deco expositie ingericht in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht. Art Deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen.

De expositie is geopend op zaterdag 20 februari van 14.00 uur tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Lees meer...

Art Deco expositie bij de HVB

De Historische Vereniging Barendrecht heeft het voornemen om in februari een expositie te wijden aan Art Deco, een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939, vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen.

Als u een gebruiks-of ander voorwerp in deze stijl in uw bezit heeft en dit ( tijdelijk) ter beschikking wilt stellen voor deze tentoonstelling, neem dan contact op met Joset Verboom, 0180-615728.

Lees meer...