Nieuwsarchief

2015

Openingstijden rond de jaarwisseling

Tijdens de feestdagen zijn de gewijzigde openingstijden: dinsdag 15 december geopend, dinsdag 22 december gesloten, dinsdag 29 december gesloten, op zaterdag 2 januari afdeling Archieven en Genealogie geopend, dinsdag 5 januari gesloten, dinsdag 12 januari weer geopend.

Het bestuur en de vrijwilligers van de Historische Vereniging Barendrecht wensen u een voorspoedig en vooral gezond 2016.

Lees meer...

Kerstmarkt tijdens het WinterFeest een groot succes

Kerstmarkt tijdens het WinterFeest

De binnenkerstmarkt tijdens het WinterFeest op zaterdag 12 december in het gebouw van de Historische Vereniging Barendrecht is een groot succes geworden. De museumruimte was voor deze gelegenheid geheel in kerstsfeer en er waren diverse kramen ingericht met een grote variatie aan creativiteit.

Lees meer...

Kerstmarkt op zaterdag 12 december bij de Historische Vereniging Barendrecht

Kerstmarkt op zaterdag 12 december

Tijdens het WinterFeest is er zaterdag 12 december binnenkerstmarkt in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht 

Lees meer...

Foto en filmexpositie groot succes, verlengd tot zaterdag 21 november

De vroegere kruising Gebroken Meeldijk - Ziedewijdsedijk (foto HVB)

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is de foto en filmtentoonstelling over de vijftig- en zestiger jaren van de vorige eeuw een groot succes geworden en op veler verzoek is deze tot komende zaterdag 21 november nog te bezichtigen.

Lees meer...

Nog één zaterdag terug in de tijd met de Historische Vereniging Barendrecht

Perron NS-station voor 1975

Zaterdag 14 november foto- en filmvoorstellingen in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht

De foto- en filmtentoonstelling trok afgelopen zaterdag veel bezoekers. Er werden aan de hand van de foto- en filmopnames herinneringen opgehaald.

Lees meer...

Terug in de tijd met de Historische Vereniging Barendrecht

De Puinweg

Twee zaterdagen foto- en filmvoorstellingen in het museum van de Historische Vereniging Barendrecht

Kunt u het zich nog herinneren? In de jaren 1960 van de vorige eeuw was het station van Barendrecht gelegen op het eind van de Wilhelminastraat langs de Stationsweg. Het was in die jaren 60 dé treinverbinding richting Rotterdam en richting Dordrecht. Een foto van dit station, bijna op ware grootte, is de komende twee weken te zien bij de Historische Vereniging Barendrecht. 

Lees meer...

Quilttentoonstelling in Barendrecht

Quilttentoonstelling in Barendrecht

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober houdt de Barendrechtse quiltgroep Lapwerk hun vijfde tentoonstelling in D’Ouwe School.

Elke drie jaar zijn er door de leden weer genoeg grote en kleine quilts gemaakt om er een tentoonstelling van te kunnen maken.

Lees meer...

Taxaties Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september kunt u maximaal 3 voorwerpen laten taxeren.

De taxaties worden verricht door dhr. A. Bonsaksen, directeur van het Vendu Notarishuis uit Rotterdam.

Lees meer...

Dennis Smit - Mijn Dorp

Enige weken geleden kreeg de Historische Vereniging bezoek van Dennis Smit. Dennis is een Barendrechtse sololiedzanger en begeleidt zichzelf op gitaar.

Op deze middag heeft hij het lied 'Mijn Dorp' gezongen voor de aanwezigen. Het is een lied met tekst vol van nostalgie over Barendrecht.

Lees meer...

Afdeling Genealogie en Oude Archieven

De afdeling Genealogie en Oude Archieven is op 1 augustus gesloten.

Lees meer...

Expositie van "Blikvangers"

Expositie van "Blikvangers"

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is van 13 juni tot en met 4 juli weer een bijzondere expositie te zien.

Er is een verzameling van oud en antiek blikken speelgoed uit de vijftig en zestiger jaren van de vorige eeuw van Dhr. Ger van Dongen, een fervent verzamelaar hiervan, te bezichtigen.

Lees meer...

Openingstijden in juni en juli

In verband met de voorbereidingen van de expositie "Oud en antiek blikken speelgoed" is de Historische Vereniging Barendrecht op zaterdag 6 juni gesloten.

Vanaf 13 juni tot en met 4 juli  is deze expositie op de zaterdagen geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur. 

Tijdens het Zomerfeest, op zaterdag 27 juni, is de Historische Vereniging Barendrecht geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

In juli en augustus is de Historische Vereniging Barendrecht gesloten.

Lees meer...

Het verhaal over de dubbele babymoord op RTV Rijnmond

In het radioprogramma Middag aan de Maas van RTV Rijnmond, uitgezonden op 27 mei 2015, vertelt Arco van der Lee over de dubbele babymoord in West-Barendrecht.

Lees meer...

Foto's 70 jaar bevrijd

Expositie "Hoera! 70 jaar bevrijd"

Op 5 mei jl. is de tentoonstelling "Hoera! 70 jaar bevrijd" geopend.

Bekijk de foto's voor een impressie.

Lees meer...

Expositie "Hoera! 70 jaar bevrijd"

Intocht 12 mei 1945

In D’Ouwe School is vanaf 5 mei een expositie te bezichtigen over de viering van de Bevrijding van Nederland in 1945. Aan de hand van een selectie foto’s, prenten, documenten en voorwerpen wordt een beeld geschetst van het begin en het einde van de oorlog in Nederland en in het bijzonder in Barendrecht.

Lees meer...

Openingstijden Koningsdag

Op Koningsdag 27 april is de Historische Vereniging Barendrecht geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Lees meer...

Nog drie weken expositie "Met de moed der hoop"

Nog drie weken expositie "Met de moed der hoop"

Na de officiële opening van de expositie “Met de moed der hoop” op zaterdag 7 maart jl. door wethouder D. Vermaat sprak hij de aanwezigen toe: “De Holocaust is de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de wereld, de vernietiging van Joden gebeurde doordacht en industrieel, deze geschiedenis moet verteld blijven worden zodat wij niet vergeten, de nieuwe generatie heeft vaak geen besef van wat er is gebeurd, dus is het van groot belang via deze expositie de herinnering aan deze geschiedenis in stand te houden, dit mag nooit meer gebeuren”.

Lees meer...

Opening expositie over Holocaust

Wethouder D. Vermaat opende de expositie met de onthulling van een paneel met een tekst van Eli Wessels

De expositie "Met de moed der hoop" is op zaterdag 7 maart officieel geopend door wethouder dhr. D. Vermaat. Na de introductie door onze voorzitter Janny Schaap gaf zij het woord aan dhr. Vermaat. "De Holocaust de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de wereld", zo noemde Vermaat de Jodenvervolging.

Lees meer...

Expositie 'Met de moed der hoop'

Dov Nasch met zoon en kleindochter

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is van 7 maart t/m 18 april een bijzondere expositie te zien. ”Met de moed der hoop” vertelt hoe Dov Nasch in de Tweede Wereldoorlog het kamp Auschwitz-Birkenau als door een wonder overleefde.

Op zaterdag 7 maart om 11.00 uur zal de expositie door wethouder D. Vermaat officieel geopend worden. De expositie is dan tot 16.00 uur geopend.

Lees meer...

Zoekplaatje schoolfoto

Kleuterschool Da Costa 1951-1952

Aan de zoekplaatjes schoolfoto is een nieuwe toegevoegd, de Da Costa kleuterschool 1951-1952.

Deze eerste kleuterschool in Barendrecht was gevestigd in de consistorie van de Bethelkerk. Het was toen nog de enige kleuterschool in Barendrecht.

Wie helpt ons aan de namen van de generatie die nu rond de 70 jaar is?

Lees meer...

Kijken naar oude radio’s

Kijken naar oude radio’s

De nieuwe tentoonstelling van de Historische Vereniging Barendrecht was zaterdag 24 januari voor het eerst te zien. Bezoekers konden antieke geluidsdragers eens van dichtbij bekijken. Uit de collectie van de HVB zijn radio’s, pick-ups en bandrecorders te zien waaronder ook nog een werkende pathefoon en een originele Velo-radio.

Lees meer...

Er zit "muziek" in de Historische Vereniging Barendrecht

Er zit "muziek" in de Historische Vereniging Barendrecht

In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is de komende weken een tentoonstelling te bezichtigen van oude en antieke geluidsdragers. Uit de collectie van de HVB zijn o.a. radio’s, pick-ups en bandrecorders te zien waaronder ook nog een werkende pathefoon en een originele Velo-radio.

Lees meer...