Nieuwsarchief

2011

Geslaagd derde Winterfeest

Kerstmarkt in D'Ouwe School

Het Winterfeest heeft zaterdag 10 december zo’n drieduizend mensen naar de Oude Dorpskern gelokt.
Ook de Kerstmarkt in D'Ouwe School werd goed bezocht. Daar werd de DVD over de 500-jarige Dorpskerk verkocht door filmer Bas Romeijn zelf, bijgestaan door voorzitter Dick Mooijaart van de Historische Vereniging Barendrecht.

Lees meer...

Samenwerking CBG en Nationaal Archief: één genealogie loket

Samenwerking CBG en Nationaal Archief: één genealogie loket

Vanaf 2 januari 2012 wordt de genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG).
Klanten met vragen over de geschiedenis van personen en families kunnen daardoor bij één loket terecht: het CBG. Een belangrijke doelgroep van het Nationaal Archief, de genealogische onderzoeker, krijgt hierdoor meer gespecialiseerde begeleiding en digitale dienstverlening.

Lees meer...

Film over 500-jarige Dorpskerk

Bas Romeijn overhandigt het eerste exemplaar aan Arij Kammeraad

Ter gelegenheid van het jubileum van de Dorpskerk heeft de Historische Vereniging Barendrecht een film gemaakt over dit oudste monument van het dorp. De dvd is vrijdagmiddag 25 november gepresenteerd. De film is gemaakt door Bas Romeijn, die een jaar lang gebeurtenissen in de kerk in beeld bracht. In beeld verschijnen dan ook concerten, de 4 mei-herdenking, een huwelijk en een kerstnachtdienst bij kaarslicht.

Lees meer...

Historische Sinterklaasintocht

Historische Sinterklaasintocht

Onlangs is er een filmverslag opgedoken van het bezoek van Sint Nicolaas aan Barendrecht in 1976. Dat was de tijd dat Sinterklaas, vanwege de nog niet volgebouwde open plekken, per helikopter kon arriveren. Daarom was het bij de aankomst op een terrein bij de Lavendelhof een drukte van belang.

Lees meer...

Expositie Holly Hobbie

Tentoonstelling Holly Hobbie

Zaterdag 5 november is er bij de Historische Vereniging Barendrecht een expositie over Holly Hobbie. Holly Hobbie is de naam van een fictief meisjesfiguur. Zij werd getekend door Denise Holly Hobbie. In de jaren zeventig en tachtig was Holly Hobbie zeer populair als pop en als illustratie op producten als ansichtkaarten, kleurboeken en poesiealbums.

Lees meer...

Zing! - muziek en zang op school

Muziek en zang op school

Dat zingen en muziek maken goed zijn voor de ontwikkeling van een kind, is wetenschappelijk bewezen. Toch is de aandacht die in het onderwijs besteed wordt aan dit vak wisselend. Vanaf 15 oktober laat het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam zien welke rol het vak muziek en zang op school speelde, en hoe dit werd ingevuld. Een toonaangevende ervaring voor jong en oud, vol sentiment en verbazing.

Lees meer...

Website over geschiedenis Barendrecht

Website wordt geopend

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in D’Ouwe School is zaterdag 1 oktober de nieuwe website over de geschiedenis van Barendrecht ‘geopend’.
De website richt zich vooral op scholieren die op zoek zijn naar informatie over het verleden van Barendrecht. Zij vinden op de website teksten, foto’s en filmpjes.

Lees meer...

Derde WinterFeest op zaterdag 10 december

Winterfeest 2011

Op 10 december wordt in de oude dorpskern van Barendrecht het derde WinterFeest gehouden.
Na een succesvol Winterfeest op 11 december 2010 heeft de organisatie bij de evaluatie van het eveneens succesvolle maar wat vochtige Zomerfeest op 26 juni, weer plannen gemaakt voor het komende WinterFeest.

Lees meer...

Nieuwe website Barendrechtse geschiedenis

banner educatief.historischbarendrecht.nl

Scholieren die op zoek zijn naar informatie over geschiedenis van Barendrecht, kunnen binnenkort terecht op internet. Op initiatief van de gemeente Barendrecht en de Historische Vereniging Barendrecht is de site educatief.historischbarendrecht.nl samengesteld.
De website wordt zaterdag 1 oktober ‘onthuld’ in d’Ouwe School, het gebouw van de Historische Vereniging Barendrecht aan de Dorpsstraat 150a in Barendrecht.

Lees meer...

Historische Vereniging Barendrecht was aanwezig bij langste polonaise van Nederland

Klederdracht Historische Vereniging

De Twentse Ootmarsumse Boerendansers zijn op 4 september even terug in de tijd gegaan en hebben het 75 jarige bestaan gevierd. Het was een feest voor alle inwoners van Ootmarsum, collega verenigingen en belangstellenden en had het motto meegekregen: “Klomp d’r bie”.

Lees meer...

Monumentendag 2011

De Open Monumentendag werd dit jaar geopend op het VELO-terrein aan de Achterzeedijk. Ard Kramer, voorzitter van de Monumentencommissie, hield een korte inleiding over het thema van dit jaar, 'Nieuw gebruik - Oud gebouw' en stond stil bij de unieke locatie, recht onder de schoorsteen van de voormalige VELO-fabriek. Hierna opende wethouder Stefanie ter Borgh de Monumentendag.

Lees meer...

Start monumentendag op het Velo bedrijventerrein

VELO terrein

Tijdens de monumentendag op zaterdag 10 september is ons gebouw D’Ouwe School geopend. De Vereniging speelt ook een belangrijke rol bij het startprogramma op het VELO terrein.
Onze nieuwe documentaire “Het VELO tijdperk” zal dan voor het eerst in het openbaar vertoond worden.

Lees meer...

Van oud contactblad naar e-contactblad.

contactbladen logo

Jarenlang waren de Contactbladen de enige vorm van communicatie binnen onze vereniging. Deze stonden en staan nog steeds vol met informatie over onze gemeente.
Juist ook voor de nieuwere leden willen wij de wat oudere nummers beschikbaar stellen als e-contactblad, zodat u allen de kennis die beschikbaar was en nog steeds is met ons kunt delen. Als u ze wilt inzien ga dan naar werkgroepen > bibliotheek > contactblad.

Lees meer...

Zoekplaatje: wie helpt ons aan de namen?

Zoekplaatje Da Costa

Op de schoolfoto van deze 1e kleuterschool van Barendrecht ontbreken nog heel veel namen.
Wij verwachten dat deze is gemaakt rond 1954. Wie helpt ons aan de namen van de generatie die nu rond de 60 jaar is?
Herkent u uzelf, herkent u een ander, laat het ons dan weten.

Lees meer...

Park op plaats RTM-station

Opening Park Lagewei

Wethouder Stephanie ter Borg (Ruimtelijke Ontwikkeling) opende zaterdag 25 juni park Lagewei. Het park bevindt zich op de plaats waar ooit het tramstation Middeldijk lag.
De Historische Vereniging Barendrecht heeft informatie aangeleverd voor drie borden met informatie in het park.

Lees meer...

Burgemeester opent tentoonstelling

Burgemeester opent 'Barendrecht in beeld'

Burgemeester Jan van Belzen opende zaterdag 21 mei een fototentoonstelling in D’ Ouwe School. Hij deed dat door een oude fotocamera te bedienen, waaruit vervolgens een foto van z’n eigen huis tevoorschijn kwam.

Lees meer...

Barendrecht in beeld 2010

In mei en juni wil de Historische Vereniging Barendrecht in het gebouw D’Ouwe School aan de Dorpstraat gedurende enkele weken een tentoonstelling houden met foto’s van het Barendrecht van nu, onder het motto “Barendrecht in beeld 2010”.
Burgemeester drs J. van Belzen zal de feestelijke opening verrichten op 21 mei om 13:00uur.

Lees meer...

CO2isNee archief overgedragen

CO2isNee archief overgedragen aan Historische Vereniging

Het archief van de stichting CO2isNee is zaterdag 16 april overgedragen aan de Historische Vereniging Barendrecht. CO2isNee voerde met succes actie tegen de ondergrondse opslag van CO2 onder Barendrecht.

Lees meer...

Koninginnedag vroeger

Koninginnedag toen

Op 31 augustus 1885, de verjaardag van Prinses Wilhelmina, werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Deze dag is de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief voor de viering kwam van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III in 1890, werd de eerste echte Koninginnedag gevierd. Omdat Koninginnedag ook de laatste dag van de schoolvakantie was, werd het al snel een feestdag voor kinderen.

Lees meer...

Genealogie van het geslacht Kranenburg

Medio april 2011 verschijnt de Genealogie van het geslacht Kranenburg. Hieraan is ruim 7 jaar gewerkt door genealogen en familieleden. Het boek telt 189 blz., is ingebonden en voorzien van 73 illustraties van familieleden, levend rond 1900 en een groot aantal boerderijen, waarvan de meeste inmiddels plaats hebben moeten maken voor stadsuitbreiding. De genealogie begint omstreeks 1583 en loopt door tot heden.

Lees meer...

De kunst van het strijken

Tentoonstelling strijkijzers

Zaterdag 5 maart en zaterdag 19 maart is er bij de Historische Vereniging Barendrecht een expositie over strijkijzers. Onlangs ontving de H.V.B. van een verzamelaar een groot aantal strijkijzers.
De expositie is zaterdag 5 maart geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur, op zaterdag 19 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Lees meer...

Barendrecht anno 2010-2011

Barendrecht anno 2010

Door een zevental vrijwilligers wordt momenteel het Barendrecht van 2011 gefotografeerd.
De Historische Vereniging Barendrecht wil hierdoor dat het Barendrecht voor de komende generaties wordt behouden. Dit is een strategische beslissing, de Historische Verenging Barendrecht wil niet alleen het oude bewaren maar ook het huidige nieuwe, wat al heel snel oud kan zijn, bewaren voor de komende generaties.
Het is dus heel goed mogelijk dat u de komende tijd iemand bij u in de straat ziet fotograferen.

Lees meer...

Film Marijketocht in 1963

8e Marijketocht in 1963

Historische Vereniging zoekt foto`s
De Historische Vereniging Barendrecht is al enige tijd in het bezit van opnamen op 8 mm film van de 8e Marijke- wandeltocht in 1963. Dat was de tijd dat de wandelsport in groepsverband en in een verenigingsuniform beoefend werd, compleet met vaandel en vaandeldrager. Het filmpje geeft ons daardoor een uniek beeld van de wandelcultuur in die tijd.

Lees meer...